Wat is Narcisme?

Het onderwerp ‘Narcisme’ krijgt het laatste jaar ineens veel aandacht. Dat werd hoog tijd in mijn beleving. Het is namelijk een complex gebeuren, dat voor een slachtoffer diepe impact kan maken.

“Narcisten komen standaard uit bij een bepaald type vrouw. Misschien ken je haar wel: De zorgzame Supervrouw, die meer geeft dan ze ontvangt en bovengemiddeld veel lasten kan dragen.”

Wat is Narcisme en hoe uit het zich in relaties?


Ik bespreek dit thema specifiek, omdat niet iedereen vatbaar is voor de charmes van een narcist. Narcisten komen standaard uit bij een type vrouw. Misschien ken je haar wel: De zorgzame vrouw die meer geeft dan ze ontvangt en bovengemiddeld veel lasten kan dragen.

Inderdaad, dat ben jij lieve Supervrouw. Hoe hard het ook klinkt: een toxische relatie met een Narcist, heb je samen. Jij hebt hier ook jouw aandeel in.

Hoe dan?

Door met al jouw goede bedoelingen voor de ander deze ‘dans’ in stand te houden.

Kenmerken van narcisme simpel uitgelegd

Ik zal eerst ingaan op wat narcisme is. Je hebt jezelf hier misschien al in verdiept en bent vast uitgekomen op een DSM-IV beschrijving, of een afgezant daarvan. In het kort voelt een persoon met narcisme zich verheven boven anderen, heeft dit niet door en ontbreekt het hem of haar aan het empathische vermogen waardoor inleving in het gevoel bij de ander onmogelijk is.

Narcisme is naar mijn idee heel simpel te begrijpen: iemand is in zijn of haar vroege jeugd zodanig beschadigd met betrekking tot het ontvangen van onvoorwaardelijke liefde van minimaal een van de ouders, dat hij of zij is blijven hangen op dat ontwikkelingsniveau. Het komt erop neer dat iemand permanent in ‘dreumes’ stand staat. De fase voor de peuterperiode.

Een dreumes wil twee dingen: aandacht en veiligheid. Linksom of rechtsom, ten koste van alles. Hij of zij (ik ga voor het gemak over op hij) wil gezien worden, geliefd, gewaardeerd. Ook zoekt een dreumes veiligheid, in de vorm van het aftasten van grenzen. In deze ontwikkelingsfase heeft een kind nog geen enkele notie wat zijn of haar gedrag voor effect heeft op de buitenwereld en al helemaal niet wat het doet met het gevoel van een ander. Volledig in lijn met hoe een mens zich ontwikkelt dus.

Maar: als iemand hierin dus ernstig beschadigd is (vaak zelfs al eerder in de basis van het leven), dan komt hij niet verder dan dit niveau. Deze persoon voelt zich zó onveilig, dat hij continu op zoek is naar bevestiging in de vorm van aandacht of een voelbare grens.

Je kunt een narcist zien als een dreumes in een volwassen lichaam. Je zal nooit, maar dan ook nooit een gelijkwaardige relatie kunnen hebben met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Zo ga je ermee om in relaties

Wat je doet: behandel de relatie op de manier waarop de ander zich opstelt. Een narcist zal aan je gaan hangen. Jij zorgt, hij ontvangt. Hij maakt jou hiermee de ouder en is zelf het kind. Behandel hem dan ook zo. Behandel iemand met deze stoornis als een dreumes.

Waarom?

Omdat dit voor jullie allebei rust geeft. 

Hoe dan? 

  1. Ben heel duidelijk in jouw grenzen. Stel ze op als je ze nog niet helder hebt en bewaak ze. Geef geen centimeter ruimte. Ook niet als… (vul de uitzondering maar in, uitzondering is regel bij een narcist). Deel ze mee, incl. de consequenties als hij ze niet respecteert. Geef een keer een waarschuwing als hij er overheen gaat en pas dan de consequentie toe.

  2. Creëer een zo groot mogelijke afstand. Indien mogelijk: blokkeer en negeer alles. Wat niet door de beugel kan meld je bij de politie en bewandel je verder via het rechtssysteem. Indien niet mogelijk, bijv. met kinderen, minimaliseer het contact en zet alles helder op papier dat je rechtelijk laat bekrachtigen.


Moeilijker dan dit is het niet.


Ik weet als geen ander dat het gevoelsmatig heel wat meer behelst dan dit, maar houd het simpel voor jezelf.


Wil je ergens over sparren, voel je vrij om me een berichtje te sturen, ik ga er uiteraard vertrouwelijk mee om.

Speciaal voor Supervrouwen die met dit thema te maken hebben, heb ik een besloten facebook groep aangemaakt. Hierin verzamelen vrouwen zich die praktisch aan de slag willen met het omgaan met een narcist in relaties en verandering aan durven gaan met zichzelf. Je vindt liefdevolle ondersteuning van vrouwen in dezelfde situatie hebben gezeten en er vele malen sterker uit zijn gekomen.

Overigens: beschouw het als een groot compliment dat je als slachtoffer bent gekozen. Dit betekent namelijk dat je ontzettend lief, zorgzaam en sterk bent. Je bent een mooi mens! Zeker weten.


❤ Liefs, Margot

Naar meer Thema’s van een Supervrouw >>>