Verwerking: De 7 fasen

De vrouw die ik begeleid beschrijf ik al een ‘Supervrouw met een dingetje met zelfzorg’. Deze vrouw heeft het namelijk van jongs af aan meegekregen sterk te zijn. Ze kan, wil en doet ook veel en cijfert zichzelf makkelijk weg. Zelfzorg is iets dat tot een sluitpost behoort (als ze eerlijk is).

Dit type vrouw komt vaker in aanraking met mensen die haar iets aandoen. Gebruik maken van haar kracht, empathie en ruim gevigheid.

Als haar iets overkomt, haar iets wordt aangedaan, dan gaat ze door een verwerkingsproces heen. Een aantal voorbeelden die je bij jezelf misschien wel herkent: ontrouw van een partner, een collega die je kleineert, een familielid die je vals beschuldigt, dat soort zaken.

Er zijn naar mijn ervaring grofweg 7 fasen van verwerking bij deze Supervrouw:

Fase 1: Ratio

Inventariseren. Wat behelst deze trigger? Wat is de situatie? Wie was erbij? Wat was de oorzaak? etc. Een beetje hetzelfde als er een ramp gebeurt: inventariseren, wat is de stand van zaken?


Fase 2: De ander zien en meeleven

Dit is speciaal natuurlijk voor de vrouw die veel wil, kan en doet en een ‘dingetje’ heeft met zelfzorg. Jij bent uitzonderlijk goed in de ander begrijpen en empathie tonen, dus dit zal zeker gebeuren. Mooie eigenschap en fijn voor de ander.

Fase 3: Boosheid en verdriet

En dan komt fase 3 in actie en kom jij aan de beurt. Als je wat afstand hebt van de situatie: ik ben eigenlijk best wel boos! Daaronder ligt een laag verdriet die je kan overspoelen (tenzij je hem blokkeert).


Fase 4: Gezien willen worden

Vervolgens/ tegelijkertijd, zal willen worden erkend in jouw pijn. Ergens zal je bezig zijn met proberen de ander je te laten begrijpen, of als je dat niet doet, zal je je best doen om de ander het te laten zien. Al is het alleen maar in je hoofd. Deze fase kan je BAKKEN vol energie kosten. Vaak blijven mensen hierin hangen naar mijn ervaring. Kom je hier wel in verder, dan zal je meer ruimte kunnen geven aan boosheid en vooral verdriet.

Fase 5: Thema’s zien

Je zal meer inzicht gaan opdoen in waarom dit je overkomt. Je gaat zien dat er in jouw jeugd dingen zijn gebeurd die vergelijkbaar zijn met de situatie nu. Dit wordt duidelijker en door met de oorzaak (zaken uit je jeugd) aan de slag te gaan, verandert ook de huidige situatie mee.

Fase 6: Vergeving op ratio niveau

Je ziet in dat het goed zou zijn dat je de ander vergeeft. Je wil dit ook wel en spreekt dit misschien zelfs ook uit. Je wil het achter je laten. Het is goed zo.


Fase 7: Vergeving op gevoelsniveau

Het kan goed zijn dat je niet meteen hebt vergeven op gevoelsniveau. Je wil inderdaad dat je het achter je laat, maar je gevoel zegt hier iets anders over. Als je met jouw hele systeem, je hele gevoelswereld de ander vergeeft, doe je het grootste cadeau aan jezelf dat mogelijk is.


Hoe ga jij om met triggers en wat voor invloed hebben deze op je?


Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.

Liefs, Margot

Vorige
Vorige

Verwerking - Fase 1: Ratio

Volgende
Volgende

Grenzen overschreden: ontvangen in relaties