Verwerking - Fase 1: Ratio

Zoals ik in een eerdere post aangaf zijn er in mijn ervaring zeven fasen van verwerking, die ik specifiek herken bij de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’:

  • Fase 1: Ratio

Wat ik vaak bij deze vrouwen zie, is dat iemand anders haar iets aandoet. Een aantal voorbeelden die je bij jezelf misschien wel herkent: ontrouw van een partner, een collega die je kleineert, een familielid die je vals beschuldigt, dat soort zaken.

Bij de eerste fase, komt jouw ratio in actie. Als er iets heftigs in je leven gebeurt, dan kom je in een soort ‘alles gaat ineens heel langzaam’ moment terecht. Je wordt als het ware wakker geschud en alles staat aan.

Voorbeeld: Je geliefde zegt “Ik moet je iets vertellen..” Grote kans dat je hartslag dan al omhoog gaat en je in een ‘O shit’ modus terechtkomt. 

Jij als Supervrouw, zal hoe dan ook blijven staan. Niet eens per se omdat je dat wil, maar simpelweg omdat dit jouw automatische piloot is. Je zal de situatie willen neutraliseren.

Jouw eerste modus is dus: hoe gaan we dit oplossen? Je zal de situatie gaan inventariseren en kijken hoe je deze kunt kalmeren. Hierin zet je jezelf makkelijk opzij.

Je luistert, je observeert en je weet al vrij snel hoe je de ander rustig kunt krijgen.

Mijn tip hierbij: denk ook aan jezelf op dat moment.

  • In het geval van ontrouw: ga vragen stellen om het plaatje compleet te krijgen.Wat is er gebeurd? Met wie was je? Wanneer was het? Etc. Als je er geen concreet beeld bij hebt, dan zal jouw brein dit continu voor je invullen met allerlei scenario’s die je enorm kunnen vermoeien.

  • Bij iemand die macht over je uit probeert te oefenen: laat merken dat je de ander begrijpt, maar neem geen schuld op je. 

  • Bij een valse beschuldiging: ga jezelf niet verdedigen. Als je niets verkeerd hebt gedaan en je intenties goed waren, dan hoef je dat nooit te doen. Het geeft de ander alleen maar meer vuur zogezegd.

De volgende keer ga ik in op fase 2, waarin jij de ander zal zien en met hem/ haar mee zal leven. Op het moment van de gebeurtenis waarin je iets overkomt of wordt aangedaan zelf.

Wil je een situatie aan me voorleggen? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

Wil je weten hoe jij met triggers omgaat en wat voor invloed dit op je leven heeft? Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.

Je vindt de test hier.

Liefs, Margot

Vorige
Vorige

Verwerking - Fase 2: De ander zien en mee leven

Volgende
Volgende

Verwerking: De 7 fasen