Verwerking - Fase 2: De ander zien en mee leven

De komende tijd ga ik de zeven fasen van verwerking langs die ik herken bij de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’, wanneer iemand haar iets aandoet:

Als jij als Supervrouw wordt geraakt door wat iemand ander richting jou doet, dan zal je in fase 1 in de modus komen dat je blijft staan en de situatie ‘ontlaadt’. Je zet jezelf aan de kant en zorgt ervoor dat het niet verder uit de hand loopt. 

Net zoals vroeger, weet je nog?..

Omdat je dit op jonge leeftijd hebt aangeleerd is de kans groot dat je jezelf automatisch opzij zet en jezelf op de ander focust. Wat heeft hij of zij nodig?

De kans is ook aanzienlijk dat je dit hem of haar zal geven op dat moment.

Ik noemde de vorige keer deze voorbeeldsituaties: ontrouw van een partner, een collega die je kleineert en een familielid die je vals beschuldigt.

Je voelt ook daadwerkelijk de pijn van de ander. Je hebt empathie. Je leeft mee. Je zoekt de schuld in eerste instantie bij jezelf. Je kunt troosten en zal dit mogelijk ook doen.

Weet dat dit een logisch gevolg is van hoe je bent opgegroeid. Hoe vroeger in je jeugd je er voor een van je ouders hebt moeten zijn, hoe groter de kans is dat je dit gedrag vertoont.

Dat is ok.

De volgende keer sta ik stil bij fase 3, waarin je afstand neemt van de situatie en er ruimte komt voor hoe jij jezelf voelt.

Wil je een situatie aan me voorleggen? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

Wil je weten hoe jij met triggers omgaat en wat voor invloed dit op je leven heeft? Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.

Je vindt de test hier.

Liefs, Margot


Vorige
Vorige

Verwerking -Fase 3: Boosheid en verdriet

Volgende
Volgende

Verwerking - Fase 1: Ratio