Verwerking -Fase 3: Boosheid en verdriet

De komende tijd ga ik de zeven fasen van verwerking langs die ik herken bij de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’, wanneer iemand haar iets aandoet:

 Stel je hebt te horen gekregen dat je partner ontrouw is geweest, of je bent op je werk door een collega gekleineerd, of een familielid heeft je vals van iets beschuldigd.

Als jij als Supervrouw wordt geraakt door wat iemand ander richting jou doet, dan zal je in fase in de modus komen dat je blijft staan en de situatie ‘ontlaadt’.

Je zet jezelf aan de kant en zorgt ervoor dat het niet verder uit de hand loopt. In fase 2 zal je meeleven met de pijn van de ander die je op dat moment ziet en jezelf opofferen om hem of haar beter te laten voelen.

Nu in fase 3 aangekomen, is de situatie iets bekoeld. Je hebt afstand kunnen nemen van de situatie en je bent weer in contact met jouw eigen energie.

Pas dan zal je merken wat het met jou doet. Want eerder was je er in feite niet echt.

En wat merk je dan? Hé, ik ben eigenlijk best boos! Dit is helemaal niet ok wat er is gebeurd… Je ziet alles dat niet klopt en niet terecht was. Je zal jezelf dingen af gaan vragen. Tegelijkertijd komt ook de pijn binnen. Een stuk verdriet kan je overspoelen. Laat maar gaan.

Vervolgens is de kans groot dat het verdriet vast gaat zitten in je boosheid.

Dit hangt samen met de vierde fase, waarin je gezien wilt worden in jouw pijn door degene die jou iets heeft aangedaan.

Wil je een situatie aan me voorleggen? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

Wil je weten hoe jij met triggers omgaat en wat voor invloed dit op je leven heeft? Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.

Je vindt de test hier.


Liefs, Margot

Vorige
Vorige

Verwerking - Fase 4: Gezien willen worden

Volgende
Volgende

Verwerking - Fase 2: De ander zien en mee leven