Verwerking - Fase 4: Gezien willen worden

Wanneer iemand de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’, iets aandoet, komen naar mijn ervaring deze zeven fasen van verwerking in actie:

Stel je hebt te horen gekregen dat je partner ontrouw is geweest, of je bent op je werk door een collega gekleineerd, of een familielid heeft je vals van iets beschuldigd.

Eerdere posts: In fase 1 zal je blijven staan en zo snel mogelijk de situatie/ persoon neutraliseren zodat alles weer normaal wordt. In fase 2 voel je de pijn van de ander en zet je jezelf opzij. In fase 3 kom je erachter dat jij er ook bent en je eigenlijk best boos bent. Verdriet krijgt al wat ruimte, maar wordt vaak geblokkeerd door de boosheid.

Nu aangekomen in fase 4 wil je gezien worden door degene die jou iets heeft aangedaan. Je kunt het jezelf ook niet voorstellen dat dit niet gebeurt (als dat het geval is). 

Dit komt omdat je vanuit jouw belevingswereld denkt. Jij als super empatische vrouw doet dit automatisch. Het kan er hierdoor moeilijk bij je in dat anderen jou niet zien zoals jij andere ziet.

Op allerlei manieren zal je de ander duidelijk maken, of wíllen maken, wat hij of zij je heeft aangedaan. Hoe onterecht dit is. Hoe krom, hoe lelijk. 

Wat ik je vooral mee wil geven: dat je hier zo in staat is een logisch gevolg van je jeugd. 

Ik weet ook als geen ander, tot in den treure, hoeveel energie dit je kan kosten. Gezien willen worden. Dat de ander je écht ziet en inziet wat de impact is geweest van zijn of haar gedrag.

Als je hier niet met de ander uitkomt heb ik hier de gouden tip voor je:

Stel jezelf een lege ruimte voor waar jij met de ander instaat. De ander is een versie van zichzelf hoe hij of zij zou zijn als hij of zij alles wél zou inzien. Praat. Laat blijken wat het met je heeft gedaan en nog altijd doet. Zie wat het met de ander doet. Zie het schuldbesef in diens ogen. Accepteer de sorry die je krijgt.

Waarom? Dit deblokkeert jouw verdriet die onder jouw boosheid gevangen ligt. Een emotie hoeft namelijk niet te weten of iets echt of enkel in jouw hoofd gebeurt. Het reageert op allebei op dezelfde manier: hij kan eruit. Dat is het enige dat een emotie wil. Gevoeld worden.

Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg meer inzicht in hoe jij met triggers omgaat.

Je vindt de test hier.

Liefs, Margot

Vorige
Vorige

Verwerking - Fase 5: Thema’s zien

Volgende
Volgende

Verwerking -Fase 3: Boosheid en verdriet