Verwerking - Fase 6: Vergeving op ratio niveau

De laatste tijd bespreek ik een fase in het verwerkingsproces waar naar mijn inzicht de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’, doorheen gaat, wanneer iemand haar iets aandoet:

Stel je hebt te horen gekregen dat je partner ontrouw is geweest, of je bent op je werk door een collega gekleineerd, of een familielid heeft je vals van iets beschuldigd.

In mijn eerdere posts lees je dat je in fase 1 de situatie zo snel mogelijk wil neutraliseren, je in fase 2 de ander ziet en met hem of haar meeleeft, je in fase 3 jezelf ziet als je wat afstand hebt genomen,  in fase 4 vooral boos bent en gezien wilt worden in jouw pijn door de ander en je in fase 5 de verbanden gaat zien die vanuit jouw jeugd naar het nu doorwerken.

Doordat er in fase 5 meer luchtigheid in je proces komt, zal je ook ruimte krijgen voor vergeving in fase 6.

De ander vergeven. Dat klinkt heel mooi in theorie. Ik heb ervaren dat het niet zo makkelijk is dan het lijkt. Er zijn dan ook naar mijn ervaring twee fasen van vergeving: een op ratio- en een op gevoelsniveau.

Als je ooit iets heftigs hebt meegemaakt en hier wellicht voor in therapie bent geweest, of menig zelfhulpboek hebt gelezen, dan zal je er vast ook op uitgekomen zijn dat je de ander mag vergeven.

Dat raad ik je zeker ook aan. Jij als empathische vrouw, kunt jezelf moeiteloos in de ander inleven. Je begrijpt ook veel. Je ziet diens pijn en wellicht ook wel waar deze vandaan komt. Dat de ander geen idee heeft wat hij of zij aanricht bij jou. Je kunt er, als je wilt, een logisch verhaal van maken waarbij je de ander ziet en hem of haar kunt vergeven.

Door dit te doen, haal je de meeste lading van de ander af. Je zal niet meer zo intens boos worden als je de ander ziet of aan hem of haar denkt. Dat scheelt al een boel energie!

De volgende keer ga ik in op het gevoelsmatig vergeven. Op het stukje dat er bij jou nog achterblijft als je de ander hebt gezien en vergeven.

Wil je een situatie aan me voorleggen? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

De volgende keer ga ik in op het thema ‘vergeving’.

Wil je weten hoe jij met triggers omgaat en wat voor invloed dit op je leven heeft?

Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.

Je vindt de test hier.

Liefs, Margot

Vorige
Vorige

Verwerking - Fase 7: Vergeving op gevoelsniveau

Volgende
Volgende

Verwerking - Fase 5: Thema’s zien