Verwerking - Fase 5: Thema’s zien

Er zijn naar mijn inzicht zeven fasen waar de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’, doorheen gaat, wanneer iemand haar iets aandoet:

Stel je hebt te horen gekregen dat je partner ontrouw is geweest, of je bent op je werk door een collega gekleineerd, of een familielid heeft je vals van iets beschuldigd.

In mijn eerdere posts lees je dat je in fase 1 de situatie zo snel mogelijk wil neutraliseren, je in fase 2 de ander ziet en met hem of haar meeleeft, je in fase 3 jezelf ziet als je wat afstand hebt genomen en in fase 4 vooral boos bent en gezien wilt worden in jouw pijn door de ander.

Of je wel of niet gezien wordt (zie gouden tip hierover in vorige post), je zal in het gunstigste geval doorgaan naar fase 5.

In het gunstigste geval inderdaad. Fase 1 t/m 4 gaan redelijk op automatische piloot en de kans is vrij groot dat je hier je leven lang zoet mee kan zijn en in vast kan blijven zitten.

Dat gun ik niemand, maar het is helaas wel wat ik veel zie.

Bij veel Supervrouwen zie ik echter dat ze zich behoorlijk bewust zijn van zichzelf. Ze weten dat ze gevoeliger zijn dan anderen en kennen zichzelf in de basis. Ze zijn, op het moment dat ik ze ontmoet, vaak ook al bezig met het thema grenzen. Deze ontdekken, bij anderen aangeven en bewaken.

In fase 5 ontdek je dat gebeurtenissen uit jouw jeugd en jouw opvoeding flink doorwerken in jouw huidige leven. Je ziet dat er thema’s zijn die steeds weer terugkomen. Steeds weer aandacht vragen.

Dat is mooi, want op dat moment kun je in jouw verwerkingsproces de logica ervan in gaan zien. Waarom komt deze persoon die jou iets heeft aangedaan in jouw leven? Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in de meeste gevallen is er een direct verband met jouw jeugd en de gebeurtenissen die nu plaatsvinden.

Als jij bijvoorbeeld vroeger voor een van je ouders hebt gezorgd (emotioneel), dan is de kans groot dat je jezelf wegcijfert en mensen in je leven aantrekt die hier gebruik van maken.

Over deze verbanden kan ik uren praten! 

Wat je in deze fase vaak ziet, is dat het luchtiger wordt voor de vrouw in kwestie. Het zijn geen klappen met hamers meer die haar overkomen, maar eerder uitnodigingen om dichterbij zichzelf te komen.

Wil je een situatie aan me voorleggen? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

De volgende keer ga ik in op het thema ‘vergeving’.

Wil je weten hoe jij met triggers omgaat en wat voor invloed dit op je leven heeft? Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.

Je vindt de test hier.

Liefs, Margot

Vorige
Vorige

Verwerking - Fase 6: Vergeving op ratio niveau

Volgende
Volgende

Verwerking - Fase 4: Gezien willen worden