Verwerking - Fase 7: Vergeving op gevoelsniveau

Deze keer bespreek ik de laatste fase van het verwerkingsproces waar naar mijn inzicht de 'empathische Supervrouw die een dingetje heeft met zelfzorg’, doorheen gaat, wanneer iemand haar iets aandoet:

Stel je hebt te horen gekregen dat je partner ontrouw is geweest, of je bent op je werk door een collega gekleineerd, of een familielid heeft je vals van iets beschuldigd.

In fase 1 zal je de situatie zo snel mogelijk willen neutraliseren, in fase 2 zie je de ander en leef je met hem of haar mee, in fase 3 zie je jezelf en jouw pijn hierin als je wat afstand hebt genomen,  in fase 4 ben je vooral boos wil je gezien worden in jouw pijn door de ander, in fase 5 zie je de verbanden die vanuit jouw jeugd naar het nu doorwerken en in fase 6 komt er ruimte voor vergeving van de ander op ratio niveau.

En dan deze keer om de verwerking af te ronden, heb ik het over vergeving op gevoelsniveau.

Ik heb vaker iemand vergeven. Vrij snel ook. Dat kwam voort vanuit het feit dat ik, als empathische vrouw, mezelf heel goed kan inleven in de ander. Ik kan me oprecht voorstellen waarom iemand doet wat hij of zij doet. Met al diens pijn en levenservaring kan ik er al gauw een logisch verhaal van maken. Omdat die ander vaak geen idee heeft wat hij of zij aanricht, kan ik het hem of haar makkelijk vergeven.

Laatst kwam ik erachter dat er dan toch nog een stuk pijn blijft hangen. Een belangrijk persoon in mijn leven had ik vergeven. Maar toch.. Als ik eraan dacht dat we samen in een ruimte stonden, wilde ik het liefst slaan.

Ik was nog boos.

Ik wilde oprecht vergeven om hieruit te komen, maar het was zó groot dat ik mezelf niet kon voorstellen hoe.. Het voelde zo terecht, want het onrecht was zo groot. 

Tijdens deze inbeelding/ meditatie zag ik duidelijk dat ik er enkel mezelf mee had als ik aan deze boosheid vasthield. Voor de ander zou het geen verschil maken of ik eraan vasthield of het losliet.

Ergens hield ik er nog aan vast omdat het steeds een enorme lading aan energie met zich meenam. Een stukje aandacht voor mij. Ook al was het op een negatieve manier.

Ik zag in dat het een grote vorm van zelfliefde was, om het gevoel, de boosheid los te laten.

In gedachten ben ik de situaties langs gegaan waarin me onrecht was aangedaan door deze persoon. In elke situatie heb ik mezelf ingebeeld dat ik deze persoon in de ogen aankeek en zei dat ik het vergaf. Dat ik het losliet. Ik beeldde me hier ook bij in hoe deze persoon zou kijken als deze zou beseffen wat het effect op mij is geweest. (zie ook gouden tip in fase 4)

Bij elke situatie kwam er een lading vrij en na deze uitvoering was mijn boosheid zo goed als weg. Ruim baan voor het laatste restje verdriet.

Wat heb je eraan? Je bevrijdt jezelf enorm van alles wat je op een bewust of onbewust niveau in de weg staat. Je houdt er een lichter en leuker leven aan over, waarbij jij de regie hebt.

Wil je een situatie aan me voorleggen? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

Wil je weten hoe jij met triggers omgaat en wat voor invloed dit op je leven heeft? Doe de ‘Supervrouw zelfzorg test’ (2,5 minuut) en krijg hier meer inzicht in.


Je vindt de test hier.

Liefs, Margot

Volgende
Volgende

Verwerking - Fase 6: Vergeving op ratio niveau